20070514

ellentétel

Ha nem tudod, mit tegyél, figyeld magad!
Az ember elméje hajlamos a dolgokat pólusok mentén kategorizálni, végletekben gondolkodik (jó-rossz, világos-sötét, nedves-száraz, stb), és minden általa megismert dolgot próbál ezen végletek között elhelyezni valahol. A lényeg, hogy mindig wan 2 véglet, 2 pólus.
Ez alapján keletkezett ez az ötlet:
Nézd meg mi az amit nem szeretnél tenni, és ami először eszedbejut, tedd annak az ellentétescselekvését! Ha nincs affinitásod az olvasáshoz, írj. Írd le ami eszedbejut. Ha nem tudsz mit írni, olvass. Ha nem akarsz ülni, fuss, ha nem akarsz sétálni, feküdj le. Tehetsz bármit, és bárminek az ellentétét is. De ha úgyérzed, nincs semmi amit tehetnél, megteheted, hogy nemteszel semmit. Csak legyél.
Régebben is megfigyeltük már valóságkutató társakkal: az életünknek voltak elméleti és gyakorlati szakaszai. Persze ezt csak mi osztottuk így fel.
Az egyik szakasz (az elméleti) volt az, ami nyugodtabb volt, olvasgattunk nézegettünk az élettel, a valósággal kapcsolatos különböző írásokat, véleményeket, elméleteket, meglátásokat. Ezeket a könyveket, bölcsességeket összefoglaló néven (és persze wiccesen) Maszlagnak hívtuk. A szó pejoratív értlelme miatt, kicsit önirónikusan (ugye valamiféle mellébeszélést, értelmetlen beszédet jelent). Akkor még nem tudtuk, csak később jöttünk rá hogy a maszlag egy növény neve eredetileg. A burgonyafélék családjába tartozik, pontosabban abba a csoportba, melynek közös jellemzője, hogy virágaik este, napnyugta után nyílnak ki (innen kapták latin nevüket: solanaceák). Az indiánok a növényt elsősorban gyógyításra (fájdalomcsillapításra, szédülés ellen) és mágikus-vallási célokra használták, s nem hallucinációk, látomások kiváltására. Fennmaradt egy sámán imája is, amelyet egy harcos érdekében intézett a Datura innoxiához: "Ez az ember iszik a nedvedből. Ajándékozd meg boldog élettel. Közöld vele, amit tudni akar."
Fura véletlen (ja véletlenek nincsenek is hehe). Az is lehet h innen ered a mondás, hogy Ne kábíts már ezzel a maszlaggal.
A mi Maszlagunk persze pozitív értelmű, segítő tudást jelent.
Na, enyhén elkanyarodtam az élet váltakozószakaszaitól. Az elméleti volt az első. A második a gyakorlati szakasz, a terepmunka: az Élés, amikor történnek az emberrel a dolgok, és mindenféle fura dolgot tapasztal (megfigyelésünk szerint általában az elméleti szakasszal összefüggésben).

4 megjegyzés:

Manta írta...

ez jóó már, akkor én ma tökjól cselekedtem, mert végül itthon maradtam és olvasgatom a mitológiát holnapra. tehát nem akartam menni ma sehova tehát maradtam tehát ellentétét csináltam annak aminek, meg rájöttem hogy ma nincs bent a tanár tehát ez. :)
pussz!

gark írta...

Csattanomaszlag?
Jee ez az ellentetcsinalas most szivesen futnek egyet mondjuk, csak munkahelyen vagyok, bar attol meg lehetne, de nagyon meleg van, vagy nem kell itt a kifogasokat keresni?

gark írta...

Gondolom azert volt a megtapasztalas az elmeletivel osszefuggesben mer ismerted az elmeletet es felismerted a gyakorlatban hogy ja ez az. Nem az hogy az elmelet megismerese befolyasolta a tortenest.
Vagy?

YoRkE írta...

aha, csattanómaszlag eredetileg a neve. hallottam egy oan sztorit vele kapcsolatban, h volt egy csávó, aki hetekre eltűnt egy erdőben, és állítólag egy iet kóstolt meg (vagy evett soxor) és nem s tudta h hol wan naonsokáig. aztán végül előkerült.

és mind2 lehetséges, az is h addig nem figyelt dolokat észreveszel, meg az is h mivel azthiszed előzetes ismeretek alapján h vmi Úgy wan, ezért megcsinálod h igazából h úgylegyen..
vagy vmi iesmi